EAO Rom

29 sep 2014

MDG besökte EAO i Rom för att se hur utvecklingen går inom guidesegmentet.
Vi kan konstatera att vi på MDG ligger minst lika långt fram, om inte längre fram, när det gäller kunskap om guidekirurgi och operationsguider.
Tre timmar ägnades åt att tala om guidekirurgi av olika föreläsare men det fanns mycket lite av substans att visa.
Den enda studie som fanns var jämförelse mellan tre olika programvaror, en totalt onödig studie eftersom det är samma programvara men med olika namn samt att man inte delade upp studien i olika typer av guider.
Föreläsningskonceptet med fyra eller fem kollegor på scen samtidigt som turades om att föreläsa var riktigt trevligt, gav olika synvinklar på problematiken vid samma tillfälle.
Några saker från anteckningsblocket.
Var försiktig med det buckala benet vid direktinstallation, inget nytt egentligen men viktigt.
Ska man fylla ut mellanrummet med något, buckalt mellan ben och fix, vid direktinstallation? Verkar som om det sjunker ihop mer buckalt om man inte lägger in något alls. Vi har själva pendlat mellan att lägga bovint ben, borrspånspen och inget alls och kan idag inte se några skillnader. Det viktigaste verkar vara att ha en viss tjocklek och inte skadat ben buckalt.
Sen talades det om socket preservation, inget lätt tema och inga bra svar.
Alla föreläsare hade problem med slemhinnegrafts, inte snyggt i estetiska zonen och kräver ofta kirurgisk korrigering samt svårt att avgöra hur mycket som blir kvar och det är inte äkta fast gingiva vilken syns kring fixturerna.
Synade alla bås efter något nytt och hittade en ”ny” fixtur där man verkligen tänkt outside the box. En ihålig fixtur med en extern koppling.
Efter ett kort samtal kunde säljaren lova mig att implantatet är 80% bakterietätt. Skönt att veta att de 20 % som hittar in inte kommer att bli fler. Alla produkter verkar inte helt igenomtänkta men lite kul o se.
När det gäller andra nya fixturer så vet ni säkert att Straumann nu har en keramisk fixtur samt att Astras nya helhetskoncept med EV fixturen är på marknaden.
Astra presenterade även sitt guidekirurgikit till EV fixturen. Vi kommer få en bricka inom kort för mätning och analys och kan snart presentera guider även till EV.
Vi hade även möte med Biomet 3i för att lösa några frågor innan vi nu om några veckor gör de första guiderna till 3i fixturer.
Ett viktigt möte för oss var med chefen och utvecklingsansvarig för CoDiagnostiX programvaran för att se och lära oss om det senaste som kommer med nya versionen.
Nästa år är det EAO i Stockholm, 23-26 September (http://www.eao.org/eao-congress), Älvsjömässan och MDG ställer ut med den senaste inom guidekirurgin. Besök oss då men ni som inte vill vänta ett helt år så är det snart dags för Swedental.
Hälsningar
Ditt MDG-Team

Arbetsflödet

En kort beskrivning av arbetsflödet med My Dental Guide, smidigt och enkelt.

Arbetsflödet

Vi erbjuder

Vi erbjuder ett helhetskoncept för kliniker som vill ta ett steg till inom implantatologin.

Vi erbjuder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev